RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Gaļai nav nekāda sakara ar Vēzi! Tā visticamāk ir veselīgāka par dārzeņiem!

Kategorijā: Keto Diēta

Vai gaļas patērēšana uzturā izraisa vēzi (vai ir saistīta ar to?)

Nē! Paldies par uzmanību. (Ievada iedvesma no vietējās blogeres!)

Pārāk bieži mēdijos ir dzirdamas sensacionāli ziņu virsraksti! Es viņus nevainoju, ja tie raksta par tādiem triviāliem notikumiem kā politika, sports, valsts amatpersonām, Kaimiņu un citām tēmām.

Šajos laukos vienkārši tik bieži nenotiek nekas aizraujošs, Tu kā lasītājs vispār nepievērstu uzmanību, ja ziņas būtu tīri objektīvas un visticamāk Tu būtu arī ļoti vīlies, ja ieejot kādā no pašmāju portāliem tur redzētu to pašu rakstu priekšplānā jau ceturto dienu. Viņiem ir jāpelna nauda, lai visiem samaksātu un Tevi vairs neinteresē objektīvas ziņas.

Ik pa laikam puspabeigta zinātne izveido meduspodu mediju pasaulei! Tieši tā tas gadījas kad PVO(Pasaules valsts organizācija) 2015. Gada 26. Oktobrī izlaida preses relīzi TheLancet.com portālā, kur viņi paziņoja par iespējamu saistību starp gaļu un vēzi. Pēc kā sekoja arī vispasaules ažiotāža:

Pašmāju mediju virsraksti 2015 gada, 26. Oktobrī:

Tvnet: Pētījums: pārstrādātas gaļas izstrādājumu ēšana paaugstina risku saslimt ar zarnu vēzi

Delfi: Pētījums: pārstrādātas gaļas ēšana paaugstina risku saslimt ar vēzi; eksperti kritiski

LA.LV: Pētnieki pierāda, ka gaļas ēšana izraisa vēzi.

Jauns.lv: Desas var izraisīt vēzi; arī gaļa jāēd mazāk, brīdina vēža pētnieki

Ārzemju mediju virsraksti tajos pašos datumos:

BBC: Processed meats do cause cancer - WHO (Pārstrādāta gaļa izraisa vēzi - PVO)

CNN : Processed meat causes cancer, says WHO

Amerikas Vēža Asociācija: PVO apgalvo, ka apstrādāta gaļa izraisa vēzi!

Kā, lai nenobīstas no kaut kā tāda. Izlasi šos virsrakstus, iespējams pat izlasi visu rakstu! Sirds iepukstas nedaudz ātrāk, velns, vai es sevi un savus bērnus indēju dodot viņiem gaļu un gaļas produktus?

Galu galā Starptautiskā Vēža Izpētes Aģentūra (SVIA) ir ievietojuši Pārstrādātu gaļu kancerogēnu augstākājā 1 grupā kopā ar Cigaretēm, Neitronu radiāciju, Hepatītu C, Heptatītu B, Plutoniju. Es Tev nemuldu - ja Tev ir tik pat daudz brīvā laika kā man aizej paskaties pats.

galas salidzinājums ar cigaretēm

Kā arī vienkāršu karbonādi, kuru tikko esi ieguvis no vectēva cūku fermas (vai jebkuru citu neapstrādātu sarkano gaļu) ir ielikuši 2A kategorijā (kas ir stāvu zem 1 kategorijas)

Man rodas jautājums. Vai tas varētu būt nedaudz pārspīlēts? Cik no tā visa ir patiesība, cik izdomājums un kā tad tur īsti ir ar to gaļu.

Pirms mēs sākam - definēsim precīzi par ko runājam:

Šī informācija ir ņemta pēc PVO definīcijām attiecībā uz šo pētījumu!

Sarkanā gaļa - Visa zīdītāju gaļa, kas nākusi no muskuļiem. (Liellops, teļš, cūka, jērs, zirgs utt.)

Pārstrādāta gaļa - Jebkura gaļa, kas kaut kādā veidā ir apstrādāta (Sālīta, žāvēta, fermentēta t.i. Pūdēta, cepta vai savādāk apstrādāta, lai uzlabotu garšu vai paildzinātu derīgumu. ) Parasti šīs gaļas ir no cūkgaļas vai liellopa gaļas, bet tā var arī saturēt jebkuru citu gaļu ieskaitot putnu gaļu, iekšējos orgānus tai skaitā asinis.

Tātad, jau tagad Tu zini, ka iesālot savu gaļu PVO acīs Tu to pavirzi no otrās bīstamākās kancerogēnu kategorijas uz augstāko!

(pētījuma ietvaros, abi augstāk redzamie produkti ietver vienādas kvalitātes pārstrādātu gaļu)

Mana nostāja - Manuprāt ir svarīgi arī pieminēt, ka es uzturā lietoju gaļu, bet es centīšos būt pēc iespējas objektīvāks apskatot PVO un SVIA piedāvātos datus (lai cik tie arī nebūtu smieklīgi).

Šis pētījums ir neobjektīvs jau pašā saknē un tajā ir daudz caurumu

Centīšos pēc iespējas mazāk atkārtot to pašu, ko rakstīja visur medijos, bet, ja neko neesi par to dzirdējis tad īsā versija ir:

“22 Pētnieki no dažādām valstīm satikās Francijā SVIA ofisā. Šo pētnieku grupa itkā ir apskatījuši 800 epidemioloģiskos pētījumus, kas pēta saistību starp Sarkanās gaļas un Pāstrādātās gaļas patēriņu un vēzi. Šie pētnieki lielāko uzsvaru lika Kohorta analīzes pētījumiem. Šīe pētījumi nāca no dažādām valstīm, tajos tika iekļautas lielas cilvēku grupas utt. Visu saliekot kopā viņi secināja, ka risks lietojot vismaz 100g sarkano gaļu uzturā saslimt ar vēzi palielinās par 17%, bet vismaz 50g pārstrādātas gaļas palielina Tavu vēža risku par 18%. Balstoties uz šiem datiem Sarkanā gaļa un Pārstrādātā gaļa tika iekļauta attiecīgajās vēža grupās "

Runājot par pašiem pētniekiem…

Klausoties žurnālistes Ninas Teicholcas (Nina Teicholz) runu par Sarkano Gaļu un Vēzi, viņa min, ka vairāki no šiem pētniekiem, kas izveidoja šo pētījumu ir vegāni un veģetārieši.

Vai Tev nešķiet, ka šeit varētu rasties neliels interešu konflikts? Tas netiek minēts pašā pētījumā, lai gan jebkurš sevi respektējošs pētnieks savā pētījumā norādītu jebkādu interešu konfliktu.

Varbūt viņiem vienkārši tas nešķita svarīgi… (jo galu galā viņi taču ir objektīvi pētnieki)

Atceries, kā es teicu, ka visur rakstīja, ka viņi ir izskatījuši 800 pētījumus?

Patiesībā kopā tika izskatīti tikai 32, no kuriem 14 bija par Sarkano gaļu un tajos 7 atbalstīja iespējamu saistību starp vēzi un sarkano gaļu. Un 18 bija par pārstrādātas gaļas produktiem no kuriem 12 atbalstīja potenciālu saistību starp pāstrādātu gaļu un vēzi.
Tātad 800 pētījumu vietā tā konkrēti tika apsvērti tikai 32! Kā arī, ja tika ņemti vērā pārējie no šiem 768 pētījumiem nav publicēti joprojām pēc gandrīz 4 gadiem.

Kā ar pētījumiem uz kuriem ir balstīts secinājums, ka gaļa izraisa vēzi?

Ja Tev nav tik pat daudz brīvā laika uz rokas kā man, tu iespējams nezini, kas ir kohorta pētījumi.

Principā tā ir lielas grupas samešana vienā katlā un es domāju tiešām lielas citreiz pat simtiem tūkstošu iedzīvotāju. Tad šos iedzīvotājus sadala lielās demogrāfiskās grupās (vai jebkādās grupās kādas pētnieki grib pētīt) un skatās saistību starp šīm grupām un viņu paradumiem.

Šeit arī rodas milzīga problēma - tieši veidā kā šie dati tiek ievākti. Šī raksta kontekstā pētnieki pētīja cilvēku saistību starp ēšanas paradumiem un vēzi. Vai Tu zini kā šie dati tiek ievākti?

Pirms turpinam vai vari atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:

Cik daudz cūkgaļu esi apēdis pēdēja gada laikā? (gramos)
Cik daudz liellopa gaļas esi apēdis pēdējā gada laikā? (gramos)
Cik daudz pārstrādātas gaļas esi apēdis pēdēja gada laikā? (gramos) (P.S. Maķīša burgera gaļa un Vectēva sālītā cūkgaļa ir viens un tas pats šī jautājuma ietvaros)

Dati priekš šīm milzīgajām kohorta analīzēm tiek ievākti ar aptauju palīdzību, kur cilvēkiem tiek nosūtītas aptaujas ar līdzīgiem jautājumiem kādi redzami augstāk.

Pētnieku un zinātnieku vidē šie pētījumi tiek uzskatīti par diezgan neuzticamiem!

Zemāk redzama pētījumu uzticamības piramīda. (Zemāko pētījuma tipiem uzticas vismazāk) Var redzēt, ka Kohorta Analīze (Cohort Study) atrodas tuvu apakšai.

Tas galvenokārt ir tāpēc, ka uz datiem, kas tiek ievākti ar aptauju palīdzību nevar paļauties. Tas ir visiem zinātniekiem un pētniekiem zināms fakts.

Tev varētu rasties jautājums: “Tad kāpēc zinātnieki un pētnieki izmanto šo metodi?”. Galvenokārt tāpēc, lai veidotu hipotēzes kārtīgiem pētījumiem. Tikai tāpēc, ka kohorta pētījumā tiek atklāta saistība starp piemēram gaļu un vēzi nepierāda, ka gaļa izraisa vēzi. Tas vienkārši nozīmē, ka šeti ir potenciāla saistība un tālāki pētījumi ir nepieciešami!

Piemēram, paskatīsimies uz nedaudz absurdākiem, bet reāliem piemēriem lielākai skaidrībai:

Laulību šķiršanās skaits pret margarīna patēriņu. Ir taču skaidri redzams, ka jo mazāk margarīnu lietosi laulībā, jo lielāka iespēja, ka laulība izdzīvos! Cipari to parāda!

 

Šis grafiks parāda saistību starp mocarelas siera patēriņu uz iedzīvotāju un civilo inženierzinātņu doktora grādu saņemšanu. Valstij trūkst augsti kvalificēti civilie inženieri? Dodiet bērnudārzos un skolās bērniem ēst mocarellas sieru!

Vai arī šis piemērs, kur noslīkušo cilvēku daudzums ir tieši saistīts ar to cik filmās ir piedalījies aktieris Nikolas Keidžs.

Ir vēl neskaitāmi šādi piemēri. Tikai tāpēc, ka dati sakrīt un rāda korelāciju neko nenozīmē! Es stipri šaubos, ka margarīnam ir kāda saistība ar laulību, mocarellas sieram ir civilajiem inženieriem un Nikolasam Keidžam ar noslīkušajiem cilvēkiem!

Ar cipariem, datiem un statistikām ir jābūt ārkārtīgi uzmanīgiem!
Kāpēc SVIA un PVO izziņotais pētījums absolūti neko nepierāda un ir absolūti nenoderīgs parastajam mirstīgam!

Ja atceries, tad ēdot Sarkano gaļu vai Pārstrādātu gaļu Tavs vēža risks palielinājās par 18%.

Vai zināji, ka 18% palielinājums Kohorta pētījumos gandrīz neko nenozīmē? Lai kāds uztvertu patiešām nopietnu saistību starp diviem datu punktiem, riskam ir jāpalielinās vismaz 2x tas būtu par 100%.

PIemēram, viens no labākajiem epidemeoloģijas piemēriem ar kohorta analīzēm ir smēķēšana un plaušu vēzis. Smēķējot Tu palielini savu plaušu vēža iespēju par 1500% - 3000% tas ir 15x - 30x. Ēdot gaļu Tavs risks teorētiski varētu palielināties par 1.18x tas ir viens komats astoņpadsmit! Tas ir vismaz 83 reizes mazāk par smēķēšanu.

Augstāk redzamos ciparus es tik ļoti uzsveru, lai Tu saprastu, cik šī potenciālā saistība ir niecīga.

Ja Tevi tiešām uztrauc vēzis tad vairāk es uztrauktos par svaru un vidukļa apkārtmēru. Piemēram šis pētījums parāda, ka pārāk liels vidukļa apkārtmērs palielina aknu vēža risku par 300%. Tas drīzāk būtu kas tāds, kam ir vērts pievērst uzmanību!

Ir svarīgi atcerēties, ka cilvēki, kas uzturā lieto gaļu biežāk ir arī smēķētāji, lieto vairāk alkoholu, ēd ātrajās ēstuvēs, patērē daudz vairāk saldumus, mazāk sporto un mazāk klausās sava ārsta ieteikumos. Vai tas būtu kāds pārsteigums, ka šī grupa būtu nedaudz neveselāka?

Ketogēna uztura piekritēji, pelo uztura piekritēji un jebkura cita veselīga uztura piekritēji kuri uzturā lieto daudz gaļu ir ļoti maza daļa no visiem gaļēdājiem un uz lielo masu skatoties kopumā ietekmē gala rezultātu pavisam nedaudz.

Vegāni, Veģetārieši, Dzīvnieku aizstāvji, Dabas aizstāvji (bieži vieni un tie paši cilvēki), kas ir ļoti skaļi savos uzskatos izmanto šos maldīgos datus, lai tālāk spiestu savus uzskatus - tagad gaļa ne tikai nodara pāri videi, dzīvniekiem, bet arī pašiem gaļēdājiem. Iespiežot šos maldīgos datus vēl dziļāk cilvēku apziņā!

Viens no visbiežāk pieminētajiem veidiem kā gaļa rada veselības problēmas:

Nitrāti: Pieņemot, vispār, ka tie ir kaitīgi - Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde veica pētījumu un izrādās, ka cilvēki visvairāk nitrātus uzņem tieši no dārzeņiem un augļiem 50 - 75%. Gaļa sastāda tikai 7 - 8%.

Kāpēc gaļu vajadzētu ēst nekautrējoties:

Gaļa ir pilna ar dažādiem uzturā svarīgiem vitamīniem, minerāļiem un uzturvielām:

Proteīns
Svarīgas aminoskābes
Vitamīni A, B6, B12, D, E
Dzelzi, Cinku, Selēniju
Taukiem, kas palīdz absorbēt A, D, E un K vitamīnus.

Ar grūtībām, bet es varu saprast kādu, kas atsakās no gaļas ētisku iemeslu dēļ. Ja tas ir tas, ko šis cilvēks grib darīt, lai viņš to dara. Bet, ja kāds atsakās no gaļas tās kaitīguma dēļ, tad viņam vienkārši nav taisnība. Nav neviena pārliecinoša pētījuma, kas pierādītu to, ka labas kvalitātes gaļa, pārstrādāta vai nē, ir kaitīga.

Pārtiekot tikai no sarkanās gaļas un taukiem Tev pietrūktu tikai viens vitamīns - C. To savukārt Tu varētu uzņemt no svaigām dzīvnieku aknām. Ir ļoti daudz cilvēku, kas uzturā lieto tikai gaļu un dzīvnieku produktus un ir tikuši galā ar auto-imūnsistēmas problēmām.

Mūsu senči ēda gaļu un Tev arī to vajadzētu darīt! Galu galā, tas visticamāk ir viens no galvenajiem iemesliem kāpēc mēs izaudzējām tik lielas smadzenes un es esmu spējīgs sēdēt šeit un spriest par to kāpēc mūsu senči zināja lietas labāk par PVO.

Manuprāt ir svarīgi sekot labam teicienam: “Ja zinātne iznāk klajā ar secinājumu, ka lietas, ko mūsu senči ir darījušie desmitiem gadu tūkstošus ir kaitīgas, tad visticamāk kļūdās zinātne!”

Vai Tev ir citi jautājumi? Varbūt Tu man nepiekrīti - Izsaki savu viedokli komentāros, kā arī dalies ar šo rakstu sociālajos!

RSS
Follow by Email
Facebook
Twitter

Vai Tev patika raksts? Iegūsti papildus noderīgu info - seko man Facebook

2
Tev ir jautājums vai komentārs?

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Sekotāji
 
Vis šokējošākais komentārs
Karstākā saruna
2 Komentāra autori
Ineta

Sasmējos - nu ne jau tieši gaļas dēļ cilvēks attīstījās. Tas ir diezgan neticami. Ja seko tādai loğikai, tad kāpēc vilki, lāči un citi plēsēji vēl nav uzbūvējuši civilizācijas? Stipri ticamāk šķiet, ka lielais lēciens cilvēces attīstībā notika atklājot psihodēliskās sēnes vai augus. Un nepieciešamībā pielietot un izgatavot rīkus, lai iegūtu pārtiku, medītu, apstrādātu. Kādu laiku gaļa bija vnk ļoti efektīvs, kalorijām piepakots ēdiens. Un cilvēks tad lielākoties atradās kustībā. Senatnē cilvēki ēda arī cilvēkus, turēja vergus, uzskatīja, ka zeme ir plakana un to tur milzu bruņurupuči - laikam astronomi un uzņēmumi no kosmosa kļūdās... Savukārt mūsdienās, un pie esošā… Lasīt vairāk